Followers

15 November 2008

Dulu dan Sekarang..Pertukaran Budaya!



kalau iklan dingdang dengan tora ni mesti Mat Sentul la dapat kontrak... pastu dia punya skrip mesti macam ni.. "DINGDANG datang lagi dengan GASING ANGKASA.." tak pun "TORA datang lagi dengan ROBOT TERBANG.."

ni kisah aku
lahir kat permatang tinggi c, pastu duduk kuarters tudm kat pantai bersih(best, sebelah pantai)pastu pindah kluang,johor, masuk tadika, org pakai songkok, kite pakai lebai je, pastu naik motor scrambler, lebai asyik terbang tengah jalan je(sia2 je kena marah menyusahkan org tua nak patah balik amik lebai,haha). masuk sekolah rendah(sk kampung melayu kluang, pegi sekolah bawa duit 30sen, 10sen beli air, 20sen beli nasi, kadang2, bawa 10sen je, cukup beli aiskrim malaysia time balik sekolah je. kadang2 tak bawa duit,huhu. pastu org makan, kite tgk je, sampai bapak datang amik pun kita tak perasan..kena marah plak tu,huhu.masa sekolah rendah, kalau raya, pakai baju raya sepupu tahun lepas punya..hayoo.., darjah 5, pindah kedah(kubang pasu), dah jadi org kedah, bila sampai kedah, mula la terjebak dengan sukan, memula main, asyik kena buli je, sampai 1 tahap, berlatih sorang2, sampai la dapat johan sepak takraw bawah 15 tahun, (time ni abah sangat garang, nak bercakap ngan abah pun takut). pastu masuk sekolah teknik asrama balik pulau, duduk seminggu, call mak nanis nak balik, pastu esoknye dah ade kawan, call mak semula, cakap tak jadi balik,wakakakaka, duit belanje 1 hari seringgit je, time rehat tak makan, balik sekolah baru makan kat dewan makan, malam2 je lepas study, beli nasi lemak 2 bungkus,muahaha(bagusla gak, takde duit lebih nak beli rokok), kat sekolah ni paling best, kawan2 ramai, tiap2 petang main takraw, sampai badan kurus gile. mengenangkan jasa mak bapak yang susah payah, abis spm, dapat 7a(thanks cikgu), start masuk asrama teknik ni, makin rapat ngan abah(abah dah cool, tua dah kut,hehe), masuk poli plak(start pakai hanphone"abah kasi"), badan start naik, takde geng nak bersukan, abah hadiah 1 komputer, then bilik jadi tempat lepak budak kelas buat kerja, masa ni baru reti makan mcd, kfc, tengak wayang, main bowling,huhu., dah sem 2,kena duk rumah sewa, so buat lesen motor, mak kasi duit lesen, pastu abah belikan motor, ptptn pun dah masuk,huhu tiap minggu pegi mancing ngan dak kelas, selalunya area penang la, kekadang, gi mancing ngan family je. abis poli, kerja kedai perabut, sementara tunggu kerja sapura, letih doh, 1 hari kerja macam nak mampos, dapat rm 25 je. alhamdulillah, dapat kerja sapura, kena kerja kat KL plak, huhu, start ting 3, memang asyik merantau je, sebab tu kawan2 asyik ilang je, skrg ada kawan2 kerja je, dan kawan2 chat je, sik baik awek pun study dekat sini je,haha. kalau balik kerja, duk umah sorang2, mujur ada internet, tempat berhubung dengan dunia luar, skrg ni, bz plak ke kuantan tiap minggu, takpela, masyuk sket, rasa bersyukur sgt skrg, masa banyak merubah segalanya, thanks mak(org paling rajin)maklum la takda adik beradik ppuan yg leh tolong mak, walaupun mak suka bising2 bila penat,hehe biasala perempuan!. dan abah, yang banyak menguruskan hal anak2,dan banyak bawa saya ke bidang mancing, it, photo dan masak(hobi sama je ngan abah). kini, keluarga kami bahagia, walaupun hidup sederhana..amin. syukur sangat apa yang ada skrg. cuma lagi tinggal nak kawen je...hahaha........!!! OK JGN TANYA BILA!!

ni kisah aku, kisah adik2 lain plak la kan, zaman dia org dah berubah, dah lain sket la. abah pun tak garang cam saya ngan abang saya kecik2, belanje pun dah mewah, ting 2, dah pakai hp..hehe, biasa la, zaman dah berubah. cuma kadang2 tu, rasa tak puas hati je, hehe.

bila dgr cerita org dulu2, baru kita tahu, kita ni dalam golongan yang beruntung, aku tergerak hati nak cite benda ni, bila baca blog kak nab http://kaknab-jomjahit.blogspot.com , takut nanti, kita lupa asal usul kita.

semua yang tertulis dibawah, saya dah lalui:
@ehsan02baca ni for detail:
baca ni >kenangan-di-masa-lalu, yang lahir 80an je ok

jom kite check, kite ni dah tua ke: (khas untuk warga tua shj..)

  1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni,
    dan korg sure tersenyum
  2. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main
    komputer, selamba je
  3. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah
    menengah guna handphone
  4. kita dah tak byk sembang2 dgn member
    melalui telefon lagi setiap hari
  5. bile jumpe member lame dari semasa ke
    semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2
    lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu
    time kecik2, nakal2 dulu
Yaa, kite pun dah semakin tua!! @doa@doa
Catat Ulasan