Followers

21 Mei 2009

Khas buat mereka yang nak kawin...Yang dah kawin tu... pikir2 kalu nak kawin LAGI...

Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlis ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan yg ingin berkahwin lagi.

1. Kadi :

At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi register kat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu asas kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book kadhi. Sorang je book... . jgn dua dua gi book plak. kos kadi : RM80++

2. Kursus rumahtangger:

Kener pergi... . kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus... . whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus. walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui. kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)

3. Book Mak Andam:
Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owang >pompan... .. pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah, lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six months misti nak book... later than that u might have a problem finding one... .. kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe. Kos : RM1200 (tengok baju aper... kalau ader baju batman atau otromen (mungkin mahal sikit)

4. Photographer:
Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korang kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai... .. dah pandai amek studio, dah pandai amek outdoor. Kos : RM800

5. Kompang / Hadrah
Unless korang nak pakai....

bersambung....disini . ada banyak benda lagi yg perlu...http://mari2membaca.blogspot.com/2009/05/khas-buat-mereka-yang-nak-kawinyang-dah.html

huhu camne pun kena kawen gak ni!
Catat Ulasan