Followers

13 Mei 2009

Akuarium upgrade pulak dah

ni projek aku kali ni, memandangkan tak ada apa keje nak buat cuti ni.
so aku hiaskan lah akuarium ni.


SEBELUM ubah suai


SELEPAS
maybe akan bertambah lagi dari masa ke semasa.
p/s: penat cari kedai ikan..zzzZZZzz

ni tips:
1. tgk brapa saiz akuarium .. kalau 2 atau 2 seteng kaki kebawah, cepat ar keroh.. kalu 3 kaki ke-atas, ok lagi..
2. tgk gak brapa banyak eko ikan ko bela dlm akuarium ko.. less is better..
3. brapa kali ko bagi dia makan dlm sehari??.. better ko bagi sikit (boleh abis dalam 3 minit).. kalu ko nampak makanan tu ter-apung jer lebih dari 3 minit, buang ar makanan tue.. 2 kali dlm sehari.. ato 3 kali.. tp kene bagi skit² ar..
4. air mau tukar seminggu skali.. 25% dari jumlah gallon ko.. kalu malas nak tuko, x yah bela ikan (artikel psl ikan ckp)
5. akuarium kene sinaran cahaya matahari x??.. better kalu x kene..
1. Air Paip yang dah diantiklorinkan -

2. Garam Ikan RM 1 untuk ganti garam yang keluar dari ikan bila dia stress. (Dalam AKaurium ikan mesti stress)

3. FIlter kena ada - Ring Kapor - Batu Karang (untuk menuetralkan asid dari taik ikan) kapur sifatnya alkali

4. Activated Carbon - Untuk menghilangkan bau air dan menyerap bahan bahan kimia yang terlarut

5. Air ganti 25 persen setiap bulan.. pastrikan air telah antiklorinkan dahulu. Setengah Jam pun dah cukup sebab klorin sifatnya gas dia akan cepat terhidrat dan terbebas.

6. Jangan basuh Batu Karang atau tukar air 100 peratus sebab nantiakan mematikan bakteria baik.

Untuk kurangkan air cepat keruh:
1. Cuci filter 2 kali seminggu
2. Cuci air 1 kali seminggu (30% to 50%)
3. Letak pasir sungai, memang terbukti menyerap kotoran (kebanyakannya tahi ikan), dan membuatkan air lebih jernih.
4. Untuk ikan oscar, memang style kuat makan dan kuat berak, Letak la 1-2 ekor ikan bandaraya/bodoh/sucker fish untuk cuci kotoran.

Catat Ulasan