Followers

07 November 2008

Buang, delete virus secara manual


gambar hiasan(umpan mancing-umpun2)

selalunye, kalau nak remove virus secara manual, kita kena detect dulu secara manual, bila rasa pc kite ada yg tak kena(lembab), atau lampu processor kite sentiasa berkelip tanpa henti.
maknanya ada yang tak kena., check apa yang sedang di proses oleh pc kita, kalau tgk lain macam je memori yg digunakan, kalau boleh, kita biasakan tgk apa yang pc kita slalu proses(hafal benda2 yang memang sepatutnya ada).
then kalau kita jumpa, ade proses yang karut2, cuba cek proses tu datangnya dari file apa, kalau dari file software baru kita install takpa, tapi kalau tiba2, jumpa file yang kita tak yakin, copy name file tu, cuba check kat internet, atau search nama file tu kat tenet untuk tgk sama ada file tu virus atau bukan, kalau tak tau gak, cuba kill proses file tu dulu, then tgk keadaan pc kita masih tak tentu hala atau tidak.
then cek kat startup, apa buat file tu boleh run dengan sendiri, delete file tu, atau disable je.kalau tak boleh gak, buat dalam safe mode.
contoh virus yang senang buang secara manual, svhost(virus ni dah lama).

cara2 buang virus manual ni, bergantung gak cara virus tu bergerak, so kena byk explore. benda yang selalu kita check memula, startup dan process.kekadang, kat startup kita tak perasan, virus ada yang gunakan link lain untuk menyamar, contoh, bila kita tgk, startup utk ym, bila check link dia, lain plak file yang dia run kan. so kite kena cek gak setiap link startup, maybe ada yang berubah, sepatutnya run ym, tapi dia pegi run virus.

jgn lupa view hidden file
dan jgn lupe tgk file kita betul ke type dia, kekadang .doc pun leh jadi .exe dan macam2 lagi , kalau boleh, bila type file dah berubah dari asal, jgn klik(jgn run), nanti takut teruk merebak.

petua: susun file2 kita macam kita susun buku kat rak, supaya kita senang kesan file2 pelik2 yang datang tiba.
di samping tu, memudah kan kerja seharian kita, dan melancarkan perjalanan pc kite,haha.
"tensen bile repair pc kawan, tgk file bersepah2 macam rumah tikus"
1 lagi kita kena faham, pc jadi berat, bukan sebab file2 mp3, picture, word.
pc kita selalunya berat, bila banyak benda yang diproses,"disable je startup yang tak perlu"
kalau ada file yg kita ragu2, cek je paste je nama dia kat google, insyaAllah kita dapat keterangan dan fungsi file tu

tak tahu la korang faham ke tak, aku memang takda bakat nak jadi cikgu, just kongsi ilmu sikit2 yang ada.

"temuduga juruteknik komputer, ada gak yang disoal soalan ni"

alat bantuan yang boleh korang gunakan utk cek, startup dan proses secara detail:
1. http://www.data0.net/v3/
2. http://www.geekzlife.net/

'alang2 dah menaip panjang kat putera.com, aku masukkan skali dalam blog'
Catat Ulasan