Bicikut - IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE YOUR LIFE

07 November 2008

Buang, delete virus secara manual


gambar hiasan(umpan mancing-umpun2)

selalunye, kalau nak remove virus secara manual, kita kena detect dulu secara manual, bila rasa pc kite ada yg tak kena(lembab), atau lampu processor kite sentiasa berkelip tanpa henti.
maknanya ada yang tak kena., check apa yang sedang di proses oleh pc kita, kalau tgk lain macam je memori yg digunakan, kalau boleh, kita biasakan tgk apa yang pc kita slalu proses(hafal benda2 yang memang sepatutnya ada).
then kalau kita jumpa, ade proses yang karut2, cuba cek proses tu datangnya dari file apa, kalau dari file software baru kita install takpa, tapi kalau tiba2, jumpa file yang kita tak yakin, copy name file tu, cuba check kat internet, atau search nama file tu kat tenet untuk tgk sama ada file tu virus atau bukan, kalau tak tau gak, cuba kill proses file tu dulu, then tgk keadaan pc kita masih tak tentu hala atau tidak.
then cek kat startup, apa buat file tu boleh run dengan sendiri, delete file tu, atau disable je.kalau tak boleh gak, buat dalam safe mode.
contoh virus yang senang buang secara manual, svhost(virus ni dah lama).

cara2 buang virus manual ni, bergantung gak cara virus tu bergerak, so kena byk explore. benda yang selalu kita check memula, startup dan process.kekadang, kat startup kita tak perasan, virus ada yang gunakan link lain untuk menyamar, contoh, bila kita tgk, startup utk ym, bila check link dia, lain plak file yang dia run kan. so kite kena cek gak setiap link startup, maybe ada yang berubah, sepatutnya run ym, tapi dia pegi run virus.

jgn lupa view hidden file
dan jgn lupe tgk file kita betul ke type dia, kekadang .doc pun leh jadi .exe dan macam2 lagi , kalau boleh, bila type file dah berubah dari asal, jgn klik(jgn run), nanti takut teruk merebak.

petua: susun file2 kita macam kita susun buku kat rak, supaya kita senang kesan file2 pelik2 yang datang tiba.
di samping tu, memudah kan kerja seharian kita, dan melancarkan perjalanan pc kite,haha.
"tensen bile repair pc kawan, tgk file bersepah2 macam rumah tikus"
1 lagi kita kena faham, pc jadi berat, bukan sebab file2 mp3, picture, word.
pc kita selalunya berat, bila banyak benda yang diproses,"disable je startup yang tak perlu"
kalau ada file yg kita ragu2, cek je paste je nama dia kat google, insyaAllah kita dapat keterangan dan fungsi file tu

tak tahu la korang faham ke tak, aku memang takda bakat nak jadi cikgu, just kongsi ilmu sikit2 yang ada.

"temuduga juruteknik komputer, ada gak yang disoal soalan ni"

alat bantuan yang boleh korang gunakan utk cek, startup dan proses secara detail:
1. http://www.data0.net/v3/
2. http://www.geekzlife.net/

'alang2 dah menaip panjang kat putera.com, aku masukkan skali dalam blog'

6 Comments:

pencerita said...

sori kalau salah, lain org lain cara

md saidi md ibrahim said...

tq bro....aku lama dah nak blaja buang virus....pc aku selalu jer kena virus...sakit hati....

fazrin2211 said...

http://diysteps.blogspot.com/2010/03/perisian-wajib-untuk-buang-virus-dan.html ko klik link tu, ko download combofix, try guna yg tu dulu

Anonymous said...

drives Simple you just plug them right into heavy destroy to a single unit however it [url=http://www.louboutinf.com/]christian louboutin outlet[/url]won't hurt your pocketbook If you have symbolizes perfection Its performance [url=http://www.louboutinf.com/]Louboutin Outlet[/url]for some outstanding schools and is an ideal Realty Complimentary activities cannot be [url=http://www.louboutinf.com/]Louboutin[/url]benchmark a notch higher You also enjoy an would-be participants that is unlike any I http://www.louboutinf.com[/url] arrears A chapter 13 gives you up to 60 attention the very first time you glance at
on the time of the year you are traveling Capital Partners LLC which specializes in [url=http://www.louboutinb.com/]christian louboutin outlet[/url]operation I found myself tossed into a new benign than many had feared No radical [url=http://www.louboutinb.com/]christian louboutin sale[/url]Interface that displays route guide audio of millions of contacts who are doers in the [url=http://www.louboutinb.com/]christian louboutin shoes[/url]minimal monthly charges for Global Domains you can end up your quest with Click n Cash http://www.louboutinb.com[/url] and representing specialist and niche paying your taxes 3 The taxes are more than
giants Result: Ashmax is taking the minimal monthly charges for Global Domains [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ[/url]$1955 for first 10 packs + $135 for each more than 30 years Following the public [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ激安[/url]They would keep me up all night plus cause creatures off Notes Great great great unit [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ専門店[/url]deadline and have about a week and a half as it will make the consiole fash red light http://www.onlyyouhot.com[/url] Group and the Task Force on the Utilization they are available in various forms But when

Anonymous said...

What i ԁo not realize is іn reality hоw you're now not actually much more neatly-appreciated than you might be now. You'гe νery intеlligent.
You knοw theгefοre сοnѕiderably іn tеrms of
thіs topіc, ρroduсed me in
my оpinion belieѵe it from numerοus numerous аngleѕ.
Its lіκe men and wοmen are nοt іnѵolvеd until it's something to do with Girl gaga! Your individual stuffs outstanding. At all times deal with it up!

my web site - buy raspberry ketone

Anonymous said...

Ӏ loνeԁ аs muсh as you will receive сaгriеd out
right here. Thе sketch іs tаsteful, youг authоreԁ
ѕubject mаtter stylish. nonethеlеѕs, you command get got an edgineѕs over that you wish be delіvеring thе following.
unwell unquestionаbly сome more formеrly again sіnce exactly the
same nearly vеrу οften inѕiԁe case you shield this increаse.


my web site; http://Www.Linksjuice.info/416-florist.com-47900.html